ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Τελικά είναι δύσκολο να ζούμε χωρίς τηλεόραση. Κυρίως τώρα που τη συνηθίσαμε. Τώρα που έχουμε από δύο και τρεις συσκευές σε κάθε σπίτι. Τώρα που το δορυφορικό μας πιάτο και ο αποκωδικοποιητής δορυφορικού σήματος συμβάλλουν στο να αποτινάξει η τηλεόραση από πάνω της τη ρετσινιά «χαζοκούτι». Τώρα που γνωρίζουμε από ανάλυση εικόνας και πιστότητα ήχου και προσαρμόζουμε τους χώρους του σπιτιού μας για να απολαύσουμε κάποια εκπομπή, έναν αγώνα ή μια ταινία. Και φυσικά αναλώνουμε ώρες επί ωρών για να σχολιάζουμε αυτά που είδαμε αλλά και να στενοχωριόμαστε για όλα εκείνα που δεν προλάβαμε.
Σχεδόν 50 χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες πειραματικές τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, και 44 από την πρώτη επίσημη εκπομπή κρατικού καναλιού.Ας δουμε λοιπόν την ιστορία της ασπρόμαυρης ελληνικής κρατικής τηλεόρασης με το τι είχε να παρουσιάσει απο προγράμματα,δημοσιογράφους ,παρουσιαστές,εκπομπές,σήριαλ ελληνικά και ξένα,και ιστορίες που την σημάδεψαν.
Το χρονολόγιο της ασπρόμαυρης ελληνικής τηλεόρασης
1951:Aρχίζει η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης. Με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων - διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα - ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
1958:Προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση δικτύου τηλεοπτικών πομπών χωρίς αποτέλεσμα
1959:Στο Καβούρι, στην 128 ΣΕΤΗ, την μονάδα της Αεροπορίας κατασκευάζεται ο πρώτος τηλεοπτικός πομπός εμβέλειας τριών χιλιομέτρων.
1960: 3 Σεπτεμβρίου: Εκπέμπει στην Θεσσαλονίκη ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός από τον χώρο της ΔΕΘ.
1962:Η ΔΕΗ στο κτιριό της στην οδό Χαλκοκονδύλη εγκαθιστά τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό. Εκπέμπει στο κανάλι 3 των VHF. Οι εκπομπές όμως σταματούν μετά από παρέμβαση του ΕΙΡ.
1963:Η κυβέρνηση αποφασίζει να λετουργήσει τηλεοπτικός σταθμός από το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).
1964:Αρχίζει η πειραματική λειτουργία του σταθμού του ΕΙΡ από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου.
1965: 5 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει τις εκπομπές του το «Κανάλι 3» στη Θεσσαλονίκη. Ηταν το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα.
1965:Αρχίζουν δοκιμαστικές εκπομπές από την ΥΕΝΕΔ από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
1965: 5 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει τις εκπομπές του το «Κανάλι 3» στη Θεσσαλονίκη. Ηταν το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα.
1965: 25 Σεπτεμβρίου:Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Προεδρίας δίνει άδεια τηλεοπτικών εκπομπών στο ΕΙΡ. οι εκπομπές σταμάτησαν τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.
1966: 23 Φεβρουαρίου:Αρχίζει το τακτικό πρόγραμμα του ΕΙΡ
1966: 27 Φεβρουαρίου :Αρχίζει το τακτικό πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ που τότε λεγόταν ΤΕΔ.
1968:Η ΤΕΔ μετονομάζεται σε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων).
1969:Η ΥΕΝΕΔ αποκτά τον πρώτο της αναμεταδότη στην Θεσσαλονίκη.
1970:Το ΕΙΡ γίνεται ΕΙΡΤ (Εθνικός Ιδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως)
1974:Το ΕΙΡΤ μετονομάζεται σε ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)

Η επίσημη «πρώτη»
«Εδώ πρώτος πειραματικός σταθμός τηλεοράσεως της Ελλάδος.Εκπέμπουμε από τη Θεσσαλονίκη»
Με την ανακοίνωση αυτή, την οποία εκφώνησε η Λίτσα Φωκίδου, άρχισε η λειτουργία του πρώτου ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού, στις 3 Σεπτεμβρίου 1960, στα εγκαίνια της 25ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ηταν η πρώτη πειραματική εκπομπή μαυρόασπρου τηλεοπτικού σήματος από την τηλεόραση της ΔΕΗ.
Αυτό το πρόγραμμα του σταθμού της ΔΕΗ, λειτούργησε για 22 ημέρες, εως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και παρήλασαν υπουργοί, βουλευτές και πολλά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, αλλά δύο υπήρξαν οι μεγαλύτερες στιγμές του.α)Το μήνυμα του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή προς το λαό της Βόρειας Ελλάδας, και β) η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη (η οποία, όσο υστερικά φερόταν πριν αρχίσει η εκπομπή, τόσο "γατούλα" βγήκε στον αέρα...).
Ο πομπός της ΔΕΗ κάλυπτε μια περιοχή 45 χιλιομέτρων γύρω από τη συμπρωτεύουσα. Λόγω ανυπαρξίας τηλεοπτικών δεκτών, η εταιρεία Ρhilips εγκατέστησε στον χώρο της έκθεσης αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης 100 δέκτες.
Σαν στούντιο χρησιμοποιήθηκε το περίπτερο της ΔΕΗ. Από τις τέσσερις κάμερες που ήταν απαραίτητες, μία προμήθευσε η ΔΕΗ, μία η Ρhilips και τις άλλες δύο τις δάνεισαν το Πολυτεχνείο και το Μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Ως τεχνικός υπεύθυνος είχε κληθεί από την Αμερική ο Ι. Κεσίσογλου, καθηγητής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Ιthaca. Την παραγωγή του προγράμματος είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Κώστας Καζαντζής, που εκείνη την εποχή αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο «Ιndex». Οι υπόλοιποι συνεργάτες ήταν ως επί το πλείστον υπάλληλοι της ΔΕΗ. Ως εκφωνήτρια των εκπομπών επελέγη η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη Λίτσα Φωκίδου γιατί είχε ωραία σκηνική παρουσία και καλή άρθρωση.Ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που εμφανίστηκε μπροστά στους έλληνες τηλεθεατές ήταν ο Αλκης Στέας κάνοντας ένα τηλεφωνικό τηλεπαιχνίδι, προσφορά της καπνοβιομηχανίας «Ματσάγγου».
Το τρίωρο καθημερινό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο. Αρχιζε στις 7.30 το απόγευμα με κουκλοθέατρο και ταινίες μικρού μήκους 16 μιλιμέτρ και συνέχιζε με τις ειδήσεις των οκτώ.
Ακολουθούσαν ζωντανές εκπομπές όπως: το ελληνικό χορόδραμα υπό τη διεύθυνση της Ραλλούς Μάνου, μια εκπομπή για κυρίες που παρουσίαζε η ηθοποιός Τασσώ Καββαδία με τίτλο «Μια Αθηναία σας ομιλεί», μουσικά ιντερμέδια, ταχυδακτυλουργίες και διαγωνισμός νέων ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη που προσεφερε η «Κλινέξ» και η «Μιναίδης – Φωτιάδης» τις επιδείξεις των μανεκέν. Υπήρχαν ακόμη ζωντανές συνεντεύξεις πολιτικών, ακαδημαϊκών και σταρ του κινηματογράφου.
Η επίσημη «πρώτη» του ΕΙΡ

Οι Αθηναίοι διαβάζουν περιχαρείς σε πρωινό φύλλο της 23ης Φεβρουαρίου 1966:
«Τα πάντα για την σημερινή, πιο οργανωμένη εμφάνιση των πειραματικών εκπομπών του ΕΙΡ είναι έτοιμα. Ενας πομπός, 6 φορές ισχυρότερος από τον αρχικώς κατασκευασθέντα, είναι τοποθετημένος στο πιο ψηλό κτίριο των Αθηνών, στο Μέγαρο του ΟΤΕ... Στην πρωτεύουσα λειτουργούν αυτήν την στιγμή περίπου 1.000 συσκευές τηλεοράσεως...Το σημερινό πρόγραμμα θα έχει ως εξής:
18.30 Διεθνή επίκαιρα
18.45 Για σας κυρία μου
19.00 Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκυμανταίρ)
19.25 Ο Αγγλος γλύπτης Χένρυ Μουρ
19.55 Παίζει η ορχήστρα Ανρύ Λεκά
20.15 Ο κλέφτης. Μια βραζιλιάνικη ταινία μικρού μήκους
20.30 Τέλος του προγράμματος».
Ετσι και έγινε. Το ίδιο απόγευμα η οθόνη φωτίζεται. Η πρώτη πρώτη εικόνα είναι φυσικά το σήμα του ΕΙΡ. Εν συνεχεία η Ελένη Κυπραίου, η πρώτη παρουσιάστρια στην επίσημη ελληνική τηλεόραση, χαμογελά στην οθόνη:
«Καλησπέρα σας. Από σήμερα το ΕΙΡ καθιερώνει...»

ΣΗΜΑ ΕΙΡ(Τσοπανάκος)

Η επίσημη «πρώτη» της ΤΕΔ

Μόλις 4 μέρες αργότερα την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 1966 από την έναρξη των εκπομπών του ΕΙΡ ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμά της η Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων από το κανάλι 10.Γι αυτό η ΤΕΔ ήταν γνωστή και ως "Δίαυλος 10".
Η λήψη της ΤΕΔ ήταν αρχικά εφικτή μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Αίγινα.
Δημιουργοί της ΤΕΔ ήταν μια μικρή ομάδα αξιωματικών, οπλιτών και πολιτών που έστησε ένα σταθμό τηλεόρασης εφάμιλλο με ανάλογους του εξωτερικού, αν εξαιρέσει κανείς τις εγκαταστάσεις.
Βέβαια η πρώτη εκπομπή που εξέπεμψε ο πομπός της Τηλεοράσεως Ενόπλων Δυνάμεων ήταν στα τέλη του 1965, αρχές 1966 αλλά τότε έγιναν κάποιες δοκιμές και όχι μετάδωση κανονικού προγράμματος.
Η πρώτη κανονική εκπομπή της ΤΕΔ έγινε από το κτήριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Αρεως από μια κεραία 16 μέτρων που είχε στηθεί την ταράτσα του τριώροφου κτιρίου της ΓΥΣ.
Το πρώτο studio αποτελούνταν από μια ευρύχωρη αίθουσα προβoλής με καλή ηχομόνωση που βρισκόταν στον τρίτο όροφο και μια διπλανή μικρότερη αίθουσα με τα μηχανήματα ελέγχου της εικόνας και του ήχου.
Αργότερα studio και κεραία μεταφέρθηκαν στα Τουρκοβούνια σε ένα παλιό κτίριο της Πυροβολαρχίας Αντιαεροπορικού.Το εμπορικό της τμήμα με αφορμή την εξέλιξη αυτή αύξησε κατά 25% την τιμή των διαφημίσεων.
Αρχικά η ΤΕΔ εξέπεμπε 3 φορές την εβδομάδα κάθε Κυριακή-Δευτέρα-Παρασκευή και μετά επεκτάθηκε στις 5 ημέρες Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή.
Το πρόγραμμα έναρξης είχε ως εξής:
19:00 Εναρξις - σήμα σταθμού.
19:03 Κέρκυρα (ντοκυμαντέρ)
19:15 Εσοδεία γνώσεων
19:45 Διάλειμμα
19:55 Ανακάλυψη της πενικιλλίνης
20:10 Για να γνωρίσετε τον Καναδά
21:10 Τέλος προγράμματος - Εθνικός Υμνος
ΣΗΜΑ ΥΕΝΕΔ

photo κειμενα:retrodb,kenivey,retromaniax,thea,silogomania,historytv,wikipedia,youtube
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου